2014. augusztus 24., vasárnap

A szoptatás első hat hetéről

Nagy lelkesedéssel kezdtem szoptatni, biztos voltam benne, hogy mivel minden adott a problémamentes szoptatáshoz, nem lesznek gondjaink ezen a téren. Aztán kiderült, hogy olyan szinte nincs is, hogy problémamentes szoptatás. Kisebb-nagyobb gondjai szinte minden kismamának akadnak.
Itt az én történetem, hátha hasznos lesz az utókornak:
Úgy kezdődött, hogy csak az ötödik napon jött meg a tejem, ezért aggodalmamban elkezdtem csalánteát inni és homeopátiás csalánbogyót szedni. Meg is lett az eredménye. Lett annyi tejem, hogy ihajj, és amikor egy jó nagy alvás miatt kimaradt egy étkezés, tejlázas lettem. Máig sem tudom, hogy ha lefejtem volna, elkerülhetjük-e, mert ekkor már elég sebes volt mindkét mellbimbóm, és fertőzés is okozhatta. Illetve valószínű, hogy fertőzés volt, mert három nap magas láz után végül csak az antibiotikum segített. Ekkor már úgy szoptattam, mint akit kínoznak. Úgy is éreztem magam. Halálosan kimerült voltam, emiatt nagyobbnak éltem meg a fájdalmat, fájdalmasabbnak, mint például a szülést. Fájt a keresztcsontom és a hátam is, még gyenge voltam a szüléstől, de nem mertem már fekve szoptatni, mert úgy nem volt rálátásom, mit művel a pici. A tudat, hogy minden mellretétel csak hátráltatja a gyógyulást, még rátett egy lapáttal a kínjaimra.
Ekkor hívtunk egy szoptatási tanácsadót, mert egyértelmű volt, hogy hiába mondja mindenki, hogy jól van mellre téve, meg "az enyém is sebes volt, majd begyógyul", meg "majd megedződik, az eleje ilyen", itt szó sincs ilyesmiről. Nem fog begyógyulni és nem normális, amit átélek.
barracuda
A szoptatási tanácsadónk egy csodálatos (szak)ember, próbált segíteni, hogy még mélyebben be tudja kapni a mellbimbómat a gyerek, de második találkozásunkkor (amikoris elhangzott, hogy Juli barracuda-típusú csecsemő) abban maradtunk, hogy amíg be nem gyógyulnak a sebek (Bence találó szavait idézve, úgy néztek ki a bimbóim, mintha nekiestek volna egy konzervnyitóval - a hegyén ledörzsölve, az oldalán hosszú és mély vájatok), fejjek és úgy kapja az anyatejet. Ez - leszámítva, hogy rendkívül sok időt igényelt a fejés-mosogatás-fertőtlenítés-melegítés ciklus - jó megoldásnak tűnt, mert így alkalma lett begyógyulnia a sebeimnek. De nem gyógyultak. Nagyjából egy hét elteltével kezdtem vitamint szedni, hátha az a gond, hogy egyszerűen a szervezetemnek nincs elég energiája a gyógyulásra, és ezzel egy időben kaptunk kölcsön egy Bioptron lámpát is. Nem gondoltam volna, de ez működött. Pár nap alatt begyógyultak a sebek, és először félve, majd felbátorodva, újra szoptatni kezdtem. A szaporító fejés (7-7 5-5 3-3 1-1 perc az egyik mellen majd a másikon - bár én az 1-1-et mindig lehagytam) miatt rengeteg tejem lett - úgyhogy most úgy tűnik, tejadó is lesz belőlem -, a fejőgép szívó hatásától a mellbimbóim is jobban kiemelkedtek, a sebek helyén pedig olyan strapabíró bőr képződött, hogy már nem számít, hogy a kicsim ellustult a cumisüvegen (mondta a tanácsadó, hogy kanálból etessem, vagy tápszondával ujjról, de túl macerás volt) és nem tökéletes a technikája. Rájöttem, hogy ez egy olyan "skill", amire soha többé nem lesz szüksége az életben, tehát csak az a fontos, hogy most jól tudjon lakni vele. Hát itt tartunk most. A hegyén még mindig van egy kis seb, de nem fáj és nem vérzik, együtt lehet vele élni. És most hívott egy anyuka, aki elviszi azt a 3-4 liter lefejt tejet, ami a fagyasztóban összegyűlt. Nagy öröm ez nekem.

A bimbóvédőről: Tök jó cucc, csak nincs ráírva, hogyan kell használni, és nem úgy, hogy csak rárakod és kész. Aztán meg nekem nem is nagyon jött be, mert ha tele volt a mellem, a ráhelyezéskor a nyomkodástól minden csupa tej lett és csúszott és ragadt és szerencsétlenkedtem, ha meg fejtem előtte belőle és nem jött olyan könnyedén, akkor Juli kezdett el sírni rajta.

A lansinoh lanolin bimbóvédő krémről: Nem igazán tudom, hogy működik-e, mert az én sebeimet nem gyógyította, a megelőzésről meg lemaradtam, de nekem jónak tűnik, csúnyán piros babapopsira pedig eszményi!

A szoptatós fölsőkről: Kellett volna venni... Na nem mintha olyan sokat elmászkálnék szoptatni, de egyre hidegebb van itthon, és nem tetszik nekivetkőzni.

Az elektromos fejőgépről: Óriási találmány, csak ajánlani tudom!

A melltartóbetétekről: Érdemes odafigyelni, hogy légáteresztő legyen. Nekem a DM-es Babylove Stilleinlagen jött be :)